+88 489 45985 Maandag tot Vrijdag 10:00 - 21:00

Een kommetje rijst

Wanneer u weet dat de meeste mobiele telefoons ooit zijn bedacht door Japanners, dan moet u niet raar opkijken dat ze zich ook hebben verdiept in oplossingen voor standaard problemen. Japanners hebben dan ook een ‘standaard oplossing’ voor toestellen die nat zijn geweest; die zetten ze in een kommetje rijst.

Natuurlijk dient u het toestel eerst af te drogen. Wrijven met een doek is de eerste stap, maar u kunt het ook schoonblazen met een rietje. Dat werkt met name voor het binnenwerk, maar wordt ten strengste afgeraden wanneer het toestel in de toilet is gevallen. De bacteriën zouden uw gezondheid kunnen beïnvloeden.

Wij raden het gebruik van een föhn sterk af. Hoewel dat voor de hand ligt kan de warmte die de föhn afgeeft, het toestel ernstig beschadigen.

Verwijder alle delen die u kunt verwijderen; de batterij, SIM kaart en het hoesje. Laat deze afzonderlijk drogen.

Daarna stopt u alle componenten in een kom en vult deze volledig met rijst. Laat het daar voor zo’n 12 tot 24 uur. Dat zal moeilijk zijn, omdat u in die periode het zonder mobiele telefoon moet doen. Maar beter even geduld dan straks veel geld moeten ophoesten voor een nieuw toestel!

Rijst heeft de eigenschap dat vocht opzuigt zelfs wanneer het niet direct in aanraking komt met het vocht. De methode is geen garantie, maar is zeker de moeite van het proberen waard.